В Естония – вместо глоба за бързо каране, стоиш 45 минути до колата

Загубеното време е по-скъпо от парите
28 сеп 2019 14:30, Нели Христова
35
В Естония – вместо глоба за бързо каране, стоиш 45 минути до колата
Снимка: Pixabay

Естонската полиция реши, че обикновените глоби не работят достатъчно добре, за това измисли ново наказание за онези, които са решили да карат по-бързо от позволеното.

Нарушителите, които превишават скоростта са наказвани като малки деца - да стоят мирно до автомобила за определено време. Вместо да съставят протоколи, пътните полицаи просто карат нарушителя да постои известно време встрани от автомобила, за да успокои..

Ако скоростта е превишена с по-малко от 20 км/ч, тогава "спирането за успокояване" на водача продължава 45 минути. При превишаване на скоростта от 20 до 40 км/ч, принудителната почивка е цял час. Ако обаче шофьор е карал с над 40 км/ч повече от допустимото, глобата не му мърда.

Според служителите на реда в Естония този необичаен начин на наказание е по-ефективен, защото, например, за богатите хора загубеното време може да бъде по-скъпо от парите. Освен това много шофьори намират за неудобно да ги види някой познат, когато са изпаднали в такава ситуация.

Времето за принудително спиране е специално избрано, така че на нарушителя да му е трудно да навакса забавянето с ново превишение на скоростта, но в същото време "почивката" не трябва да бъде твърде дълга. Засега новият метод  е експериментален, но при успех властите вероятно ще го въведат за постоянно.

Още автомобилни новини четете на сайта на Аутомедия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Шофер преди 4 години
Тука им трябват пари от глоби ,не ред и дисциплина на пътя
29
1
 
2
 
! Отговори
Емо преди 4 години
Па тук ще спре движение и ще си стоим като пръчки с дни 😂
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно е.Според мен не трябва да има глоби.Предлагам който превиши над 50 км/ч автомобила за 24 часа да се спира от движение.За алкохолиците повече време според алкохола.Идеята е че парите са лесни но да спрат автомобила е съвсем друго нещо.
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато стои прав(а) до автомобила си, минаващите имат ли право да го(да я) плеснат по з.дника за назидание?
26
18
 
3
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Наремето, га бех млад направих грешка да им спра на тея с фуражките и ме глобиха - карал съм бил с 70 над ограничението?! Че на магистрала с колко да карам, бе аланколуу - нема се влача с 120, баси! Аз карам с колкото може да дигне колата. И се научих - на тия вече въобще не им спирам. Да си махат. А ако има камера и ми нашият глоба, като дойде отива директно в коша. Една стотинка не съм им дал.
25
5
 
14
 
! Отговори
Това е решението преди 4 години
До Анонимен 25Глоби не във фиксирани суми, а в процент от доходите на физическото лице или приходите или печалбата на фирмата, ако е фирмен автомобил.Бяха глобили един швейцарски банкер с доходи 11 мил. швейцарски франка 350 000 хиляди за превишена скорост.Ако това се въведе и у нас повечето хора със свободни професии - лекари, зъболекари, финансисти, адвокати, певци и т.н. ще почнат да си правят друга сметка. А не - изкарвам 50 000 на месец, дреме ми, че ще ме глобят и хиляда лева.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13Не от 89-та, от 43-та досега, а може и от 1877-*** доходи, защо пък от 89-та да доказват доходи само. те цяла деноминация и хиперинфлация спретнаха да се скрият, няма фащане.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 24Караш си ти с 33 км/ч по швейцарска улица при ограничение 30 и си малко учуден, когато ти дойде съобщението за 200 франка глоба.Ама бързо ти минава, като се сетиш, че по-добре тук, отколкото там при ония от храсталаците.
22
6
 
5
 
! Отговори
Реалността преди 4 години
Караш си със 110 км/ч извън града като 90% от хората (нормалните хора) и минаваш покрай разклон, където пътят е широк 20 м и могат да се разминат 5-6 кли едновременно, но затова пък ограничението е 60 км/ч, а патрулка дебне в храстите. Там с толкова не карат дори и онези темерутести 10%, които си карат с < 90 км/ч през останалото време. Изведнъж се оказваш с 50 км/ч над ограничението и те грози сатанинска глоба.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евала, "наказани в ъгъла"!
20
1
 
20
 
! Отговори
Коректно надблюдение преди 4 години
До Анонимен 3И аз не карам бавно, но едни и същи олиго френи по магистралата ме задминават по 3-4 пъти с над 200 км/час. Вариантите са два:а) За никъде не бързат, а пият кафенце на всяки 50 км.б) Простатата ги алармира вероятно, спират да чуркат и после бързат, за да наваксат.
19
4
 
2
 
! Отговори
Ексизе муа преди 4 години
До Каква държава е товаПъъъррррдон.1 300 000 души население.
18
1
 
2
 
! Отговори
Да виси? преди 4 години
До Анонимен 17Щото няма радио и телевизия в колата, няма смартфон да си влезе във Фейсбуката, или няма лаптоп или таблет в чантата?
17
1
 
1
 
! Отговори
А, ето! преди 4 години
До Анонимен 17Българският катаджия с номер 17 веднага му намери цаката! Като е да преонаковаш шофьори бързо ти сече пипето! Ще ги спре сто коли на пътя за един час! Ще ги нареди в аварийната за 20 км. в час над нормата. Ама ако някой закъса на пътя или има нужда от помощ го пращаш веднага на стоидванаймамината си.
16
12
 
4
 
! Отговори
Каква държава е това преди 4 години
Население 1 300 000 хиляди души? По-малко от гр. София...Северна екзотика, която не могат да си поделят вече 800 години Русия, Швеция и Дания. Такава "държава" може да я управлява и селски кмет.Че и новини оттам, моля ти се...
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По закон обикновенната полицейска проверка може да продължи 1 час. Който наруши - взимат му документите и го пращат да чака в колата. Така го проверяват 1 час и после го пускат без наказание. Да ги спират на места където може да се наредят 50-100 коли. Така всеки водач ще си изтърпи наказанието и ще си чака в колата. Не е нужно да е прав до колата. Достатъчно е да виси 1 час да си чака документите.
14
1
 
6
 
! Отговори
Не става преди 4 години
Много време губят и самите полицаи. Трябва нещо по-бързо - например лицеви опори и коремни преси. Или да им бият чембери, например.Но тези наказания са забранени в ЕС, защото унижават "човешкото достойнство". Така че, дори за тая идея да стоят до колата - който реши ще ги осъди в Европейския съд за правата на човека.
13
4
 
5
 
! Отговори
Тъпотии преди 4 години
И двама полицая и една патрулка са блокирани за един час !? Че те за това време могат да изпраскат глоби на още поне четирима души.Очевидно ид и оти има във всички държави. Не само у нас.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
После си го наваксваш с бясно каране.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как обикновен полицай ще наложи някакво наказание на *** , който познава шефа му и звънка за да наредят на полицая да го пусне.Първо трябва бандитите в затвора , а не в правителството , после доказване на доходи от 89 досега и тогава да се сложат хора които няма да взимат подкупи - да това е възможно като им дадеш високи заплати , но и тежки наказания, а проверките да са от подставени нарушители и специални средства.

Спонсорирани публикации